Нека тук обсъдим цялата дивотия около това кой е прав или не относно дизайна на дифузьорите.
Цитат
Въпросите около дифузьорите се появиха, след като Уилямс и Тойота представиха малко по-висок дизайн, отколкото първоначално бе планирано в правилника.
Дебатите обаче достигнаха ново ниво с появата на новата кола на Браун GP, която притежава уникална концепция за дифузьор, която според някои също е в разрез с правилата. Нещо повече – болидът на Браун GР доминираше в тестовете, откакто се появи.
По повод на дизайна на Браун GP Хелмут Марко каза: „Той е нелегален: ще пуснем протест в четвъртък, ако компонентът не бъде модифициран, така че да отговаря на правилата, защото в момента осигурява предимство от пет десети на обиколка. Седем отбора са категорични, че дизайнът е нелегален.”
Президентът на ФИА, Макс Мозли, разкри миналата седмица, че очаква протести в Мелбърн.
„Вероятно въпросът ще бъде отнесен до стюардите, които ще направят решение. То почти сигурно ще бъде оспорено от ощетената страна. Тогава проблемът ще бъде пратен при Апелативния съд и ще бъде решен.”
„Няма грешна страна. Според мен въпросът може да бъде спечелен от всяка една от страните. Но някой трябва да вземе решение и, за щастие, това не съм аз.”
Рубенс Барикело бе казал по-рано, че е напълно спокоен по отношение на потенциалния скандал.
„Прочетохме правилника много внимателно и резултатът може да бъде видян от всеки.”
Посетете любимата ми страница
Както се вижда, нещата отиват при стюардите при равни други условия още в първия час след състезанието.
На всичко отгоре, Макс си изми ръцете, заявявайки че не смята да се намесва и оставя всичко на стюардите.
Допълнително раздразнение за останалите отбори внася фактът, че Ред Бул и Рено (или поне само за тях има информация) са отишли със същият дизайн на дифузьора при ФИА и от там отговорът е бил "не" на въпроса дали може да се използва подобна разновидност на аеродинамичния елемент.
Източник на (Оливие, затвори очи и не чети следващото) ;)/> Питпас, който според думите на сайта си изкарва прехраната с проверки и изследване на потенциални "дупки" в правилата: "Не мога да повярвам, че дори са си направили труда да превозят колите си до Австралия".
Пак според него, протестите ще бъдат подадени и официалните резултати от първите няколко състезания най-вероятно ще станат известни едва след началото на "Европейския сезон".
This post has been edited by FACTOR: 25 March 2009 - 08:33